Veel ondernemers onderschatten de variatie van het proces om je bedrijf te verkopen. Hoewel familiebedrijven meestal deskundig advies inwinnen voor hun vragen, nemen zij de verkoop van hun bedrijf vaak in eigen hand. Wie kent immers de sterke en zwakke punten van het bedrijf beter dan zij zelf? Als kapitein van het schip leidt de ondernemer zijn bedrijf immers ook door moeilijke tijden. Maar bedrijfsopvolging is in technisch en organisatorisch opzicht een ingewikkeld traject.

Daar komt nog bij dat het project emotioneel uitdagend is. Hierdoor wordt het opvolgingsproces duidelijk gescheiden van de dagelijkse gang van zaken in het familiebedrijf. Helaas, het is waar: In het opvolgingsproces is aandacht, veel tijd en energie belangrijk, vergelijkbaar met de dagelijkse gang van zaken. De typische “ondiepe lagen” van opeenvolgende processen zijn heel anders dan de dagelijkse gang van zaken.

Echt loslaten

Het is voor ondernemers moeilijk om duidelijkheid te vinden, los te laten en deel te nemen aan het proces van bedrijfsopvolging, Dit blijkt uit het grote aantal succesvolle bedrijfsopvolgingen. In de eerste plaats gaat het niet om het eigenlijke levenswerk, hoe de komende 10, 20, 30 jaar uit zullen zien in termen van ontberingen, toewijding en werk. Wie kan het bedrijf door het volgende tijdperk leiden als jij er niet meer bent? Maar er is ook een gebrek aan persoonlijke perspectief voor de toekomst. Om deze vraag eerlijk te beantwoorden is het belangrijk je het volgende af te vragen.
Wat is mijn toekomstige passie? In welk thema ben ik geïnteresseerd? Hoe wijd ik me met volle enthousiasme aan dit thema?

Voordelen voor een advies over de verkoop van een vennootschap

Een managementadviesbureau dat gespecialiseerd is in onderwerpen als bedrijfsopvolging, bedrijfsverkoop en bedrijfsovername voor het MKB navigeert je veilig naar de haven die je voor het eerst van je leven ziet. Hij begrijpt de cruciale succesfactoren in het verkoopproces.
De voordelen van het kunnen vertrouwen op de praktische ervaring van een deskundige zijn duidelijk:

1.Zekerheid door professionalisme en ervaring

Een kritische succesfactor voor de verkoop of opvolging van een onderneming is de vaardigheid in het voeren van rechtszaken. Veel generatiewisselingen mislukken omdat zij alleen op fiscale concepten zijn gebaseerd. Zorg er daarom bij de keuze van je adviseur voor dat het bedrijfsopvolgingsproces alle uitvoerbare stappen omvat. Te beginnen met de volledige voorbereiding. Verder de selectie en benadering van belanghebbenden. En tenslotte het begeleiden en modereren van verkooponderhandelingen. Dit is het fundamentele onderscheidende en kwaliteitskenmerk van een bedrijf dat door een gerenommeerd adviseur wordt verkocht.

2.Voorbereiden op verfijnde waardevermeerdering en gevestigde onderhandelingen

Een serieuze opvolgingsadviseur zal aan het begin een uitspraak doen over de vraag of je bedrijf geschikt is voor een opvolging op basis van het bedrijfsmodel. Tijdens de voorbereidingsfase zal je huidige bedrijfsmodel volledig worden beoordeeld. Kan het bedrijf nog duurzame inkomsten genereren na betaling van het gebruikelijke startsalaris? Hoe presteert het tweede managementniveau van de onderneming nog? Zo niet, breid je to-do lijst uit. Zo ja, hoe kan het onafhankelijk handelen in je afwezigheid? Uiteindelijk zal deze vraag ook toekomstige kopers aan zich binden.

Hoe is je bedrijf fysiek gepositioneerd om clusterrisico’s van leveranciers en klanten tegen te gaan? Welke doordachte maatregelen moeten worden genomen om hardnekkige onevenwichtigheden te verbeteren?

3.Stapsgewijs en gecoördineerd zoeken naar kopers via een transparant proces en een sterk netwerk

De markt voor bedrijfsopvolging wordt gedreven door een groot aantal regionale adviseurs en een klein aantal deskundigen op het gebied van bedrijfsopvolging met nationale of internationale netwerken. Deze nationale netwerken worden steeds belangrijker, gezien de uitdagingen bij het vinden van kopers.

Doel van het advies over de verkoop van een onderneming

De klassieke doelstellingen van advisering bij bedrijfsverkoop zijn het voorbereiden en veiligstellen, alsmede het bevorderen van loyaliteit en vertrouwen en pleitbezorging bij de planning van de bedrijfsopvolging. Beschouw het als een win-win situatie en bereik de hoogste verkoopprijs. Zelfs een voorzichtige heroriëntatie van de onderneming is een vast doel. Net als een efficiënt transactieproces en de best mogelijke deal, maakt de succesvolle toekomst van de onderneming natuurlijk ook deel uit van het proces.

FIRM/WARE

Ben je op zoek naar een betrouwbare en competente partner voor het verkoopproces van uw onderneming? Met internationale ervaring?

Agent4sales biedt in samenwerking met FIRM/WARE innovatieve en onderscheidende verkoop- en marketingoplossingen op het gebied van M&A.

FIRM/WARE is een boutique M&A-adviseur, met name voor de maak- en chemische industrie (inclusief Tech/IT = Industrie 4.0, Internet of Things). Wij bieden geïntegreerd strategisch advies en ondersteuning bij nationale en internationale fusies, overnames, joint ventures en strategische samenwerking in de toeleveringsketen.

Wij zijn geen traditionele makelaar of dienstverlener op het gebied van bedrijfsfinanciering. Wij zijn echter wel gespecialiseerd in het creëren van grensoverschrijdende overnamemogelijkheden (aan- en verkoop) en wij nemen graag zoekopdrachten aan.

Ons doel is om van de M&A-markt een betere plek te maken, waar vriendelijkheid, wederzijds respect en commerciële creativiteit het kille spel van de cijfers vervangen. Wij geloven dat het verkopen en kopen van een bedrijf gaat over mensen, zakelijke kansen en synergiën. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak leidt tot een hoger investeringsrendement voor alle partijen, een lager mislukkingspercentage en een hogere kwaliteit van het bedrijfsleven. Een transactie is pas geslaagd als het overgenomen bedrijf vijf jaar na de transactie een overtuigende groei laat zien.