In dit tijdperk van digitalisering wordt steeds meer gebruik gemaakt van allerlei soorten sociale media en inhoud om klanten aan te trekken. Maar wat werkt vandaag nu echt?

Social media hebben het face-to-face contact vervangen. Elke dag gaan we online en toch hebben we steeds minder persoonlijk contact met elkaar. De jonge generatie weet nauwelijks wat een telefoon is – de smartphone van vandaag is een complex apparaat vol apps en tools. Marketingcampagnes kunnen de verkoop zeker ondersteunen. Maar ergens moet er een persoonlijke contact met je toekomstige klant tot stand worden gebracht.

Ook het imago van verkoop is steeds meer aan het verschuiven. Veel ondernemers denken dat klanten vanzelf wel komen. En als ze dat niet doen, worden er vaak plannen gemaakt om alles nog aantrekkelijker te maken. Meestal zonder te weten of de klant het eigenlijk nodig heeft.

“Klanten zullen me wel vinden” of “Als ze echt willen kopen, komen ze wel” – er spelen veel dingen in het hoofd van ondernemers. Vaak gaat het om veronderstellingen die niet in de praktijk zijn getest. De reden: veel ondernemers richten zich (onbewust) op zichzelf en hun product in plaats van de klant te leren kennen. Volgens het motto “Als het niet verkoopt, ligt het aan mijn product. ”

Het verbaast me hoeveel verkopen deze oude productgerichte methode volgen. Verkoop neemt bij uitstek het initiatief, is van nature proactief – veel deals zullen nooit tot stand komen als er geen verkoop is. Je staat immers niet bovenaan de lijst van relevante contacten van je klant. We leven in een tijd waarin klantgericht verkopen effectiever is.

Waarom vinden zoveel ondernemers het moeilijk de telefoon te nemen en te bellen? Als je in een vroeg stadium persoonlijk contact legt met je doelgroep, kun je veel onnodig marketingbudget besparen. Je kunt nagaan of uw aanbod aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Besteed aandacht aan je (toekomstige) klanten en probeer ze met een open houding te begrijpen. Je bent dan zelf altijd in de beste positie om potentiële klanten de weg naar je te wijzen.

Vooral technische bedrijven hebben vaak moeite om de commerciële vertaalslag voor hun doelmarkt te maken. Waar vroeger bijna elk klantcontact in een bestelling resulteerde, is het speelveld veranderd. Verkoop wordt steeds meer een kritieke en strategische factor. Zonder zich te concentreren op een solide nieuwe bedrijfsstrategie, verliezen veel goede bedrijven hun marktaandeel.

Bij het uitbreiden van zakelijke activiteiten in het buitenland is persoonlijk contact van cruciaal belang. Dit geldt des te meer wanneer culturele verschillen kunnen leiden tot miscommunicatie en misverstanden.

Verkoop gaat in de eerste plaats over het opbouwen van een langdurige zakelijke relatie van mens tot mens. Gelukkig. Een virtuele computerstem, een geautomatiseerd LinkedIn bericht, een ongevraagde push e-mail. Waar zijn de ondernemers die teruggaan naar de basis?